Som polis i Stockholm fick Gunnar hantera och leda människor i svåra och ofta kritiska situationer. Oavsett om det handlade om en demonstration som spårat ur eller bråk i en lägenhet en fredag kväll var lösningen alltid beroende av det aktiva ledarskapet. Ett aktivt ledarskap var också nödvändigt då han var chef för ett arbetslag om 25 poliser.

Under sin forskning vid Handelshögskolan i Stockholm fördjupade han sin förståelse för organisationer, ledarskap, chefers arbete och förutsättningar och doktorerade 1999, med en avhandling om vardagens ledarskap.

I sin prisbelönta bok “Från Prat till Resultat – Om vardagens Ledarskap” (Liber) ställer han organisationers struktur mot dess kultur. Gunnars slutsats är att det informella småpratets har en enormt viktig betydelse i moderna organisationer. För ledarskap, lärande, utveckling, kreativitet och lönsamhet.

Idag kombinerar han beprövad och ny teori med sina praktiska kunskaper och erfarenheter från samarbeten med en rad företag och organisationer i Sverige och utomlands. Gunnars förmåga att översätta företags ledar- och affärsutmaningar till ett effektivt lärande med praktisk tillämpning har gjort honom mycket efterfrågad som rådgivare, ledare för utvecklingsprogram, föreläsare och coach. Han har haft förmånen att samarbeta med Swedbank, Nasdaq OMX, HiQ, Karolinska sjukhuset, Enköpings Kommun, Stockholms Stad, Regeringskansliet och många fler. Gunnar har över åren arbetat med allt från internationella koncerners ledningsgrupper till första linjens chefer i kommunal förvaltning vilket ger både bred och djup erfarenhet av en verksamhets utmaningar.

Genom bl.a koncept LGSP (Ledarskap Genom SmåPrat) utmanar Gunnar företag och deltagares perspektiv på vad småpratet betyder för ledarskap, kompetens och bestående resultat.

I Gunnars träningsväska ligger ett par boxningshandskar och får han välja så spenderar han lediga dagar i sin båt eller på någon mysig skärgårdsö. Han bor på sitt älskade Södermalm och en stor del av fritiden spenderas på något av fiken längs Götgatan. Där kan man hitta honom läsande en bok eller språkandes med vänner eller bekanta. Han är Djurgårdare och har mycket lätt för att komma överens och entusiasmera människor. Även dem som till äventyrs råkar vara AIK:are.

Mobil: +46 70-651 16 23

Epost: gunnar.ekman@stockholmsledarinstitut.se